Aikido –

Aikido (sau Arta Păcii, cum mai este cunoscut) se traduce prin Calea armonizării energiilor / Calea armonioasă a energiei.

Ai = armonie, uniune, echilibru
Ki = energie vitală (chi/qi)
Do = cale, mod de viață

Morihei Ueshiba

Morihei Ueshiba (1883 – 1969)

Aikido reprezintă o sinteză a principiilor universale ce depășesc artele marțiale, vizând întregul spectru al vieții. Esența Aikido este ARMONIA, sub toate formele și pe toate nivelele: începând cu a fi în armonie cu tine însuți (echilibrul intern), continuând cu a fi în armonie cu o altă persoană și terminând cu a fi în armonie cu întreg Universul.

Întemeietorul acestei arte, O-Sensei Morihei Ueshiba, a bazat filosofia sa pe conceptul ”uniunii cu Universul”. Acest simbol reprezintă claritatea absolută a minții, starea perfectă de conștiență obținută prin autocunoaștere și desăvârșire ca om. În acest context, confruntarea, lupta, competițiile sau concurența cu o altă persoană nu își pot avea locul. Singura cale de atingere a acestui scop este cea de perfecționare continuă.

Astfel, singura competiție existentă este cea cu propria persoană. Acest concept, care depășește cu mult aria banalului sport competițional, transcende spațiul și timpul dezvăluind o imagine de ansamblu greu de egalat în alte arte, discipline sau filosofii. Prin Aikido, omul este ajutat (și educat) să cunoască și să conștientizeze ce este cu adevărat important în viață, să urmărească perfecționarea continuă și astfel să treacă peste toate problemele mărunte cu care se confruntă zilnic.

Morihei Ueshiba

Morihei Ueshiba (1883-1962)

Morihei Ueshiba este cunoscut pretutindeni în lume ca fondatorul Aikido-ului. Imaginea venerabilului maestru înalt de numai 154cm, care dobora fără efort un sportiv masiv, este familiară. Ueshiba este cunoscut de practicanţii de Aikido ca O-Sensei (Marele Învăţător/Marele Profesor).

S-a născut pe 14 decembrie 1883 în Tanabe – Japonia, într-un sat de pescari şi fermieri din districtul Kii, actuala prefectură Wakayama, în inima unei regiuni în care îşi au originile cele mai vechi rădăcini ale misticismului japonez.

Morihei a fost un cautător spiritual şi a fost transformat, pe parcursul vieții, de trei viziuni. Prima a avut-o în 1925, la 42 de ani, când acesta întâlneşte un înalt ofiţer de marină, profesor de kendo (arta sabiei) şi care îl provoacă la un duel. Morihei acceptă şi câştigă, practic fără să lupte, reuşind să evite fără probleme toate încercările de tăiere şi împungere ale ofiţerului. După duel i-a mărturisit acestuia că a putut vedea dinainte traiectoria sabiei acestuia şi i-a anticipat toate mişcările, obligându-l astfel să renunţe la a mai căuta să-l lovească. Această experienţă a fost de fapt şi revelaţia sa – ”satori”. Totul i-a devenit clar înţelegând principiul pe care fondează mai târziu AIKIDO. Astfel, în urma unor experienţe intense pe plan spiritual, Morihei Ueshiba realizează faptul că adevăratul scop al Budo-ului nu este războiul (sau lupta împotriva adversarului), ci dragostea care ne înconjoară şi armonia care îngrijeşte toate fiinţele.

“Arta Păcii se bazează pe patru mari virtuţii: Curaj, Înţelepciune, Iubire şi Prietenie, simbolizate prin Foc, Cer, Pământ şi Apă. Esenţa Artei Păcii constă în curăţirea de răutate, în armonizarea cu mediul înconjurător şi în îndepărtarea din Cale a tuturor obstacolelor şi barierelor. Spiritul este adevăratul tău scut. Loialitatea şi devotamentul conduc la curaj. Curajul ne poartă către sacrificiul de sine. Sacrificiul de sine creează încredere în puterea iubirii. Un adevărat luptător este întotdeauna înarmat cu trei lucruri: strălucitoarea sabie a împăcării, oglinda curajului, a înţelepciunii şi a prieteniei şi preţiosul giuvaer al iluminării.” – O Sensei Morihei Ueshiba

În acest fel, Morihei a perceput prezenţa întregului univers înlăuntrul său şi ulterior a realizat că este parte din vasta energie a acestui univers, făcut din același praf stelar, ca un graunte în nisipul Cosmosului. El a însumat aceste trăiri exclamând “Eu sunt Universul!”. Din acel moment, bariera dintre lumea materială şi cea divină a disparut pentru O-Sensei. Această experienţă copleşitoare a fost desigur legată de credinţa Omoto-Kyo a lui Morihei, în care “Uniunea cu Divinul” era tema centrală. Morihei a exprimat această transformare uluitoare în singurul limbaj pe care îl cunoştea – arta marțială.

Rămânând devotat studiului şi dezvoltării cunoaşterii spirituale, Morihei ajunge curând să îşi dezvolte o tehnică personală, bazată pe Kototama, în care barierele dintre spirit şi corp erau complet înlăturate. Metoda reprezintă o combinaţie între tehnicile tradiţionale din Yagyu-ryu şi Daito-ryu jujutsu împreună cu o metodă de pronunţie a anumitor sunete, cuvinte şi versuri cu conotaţie spirituală, folosind principiile respiraţiei abdominale. La început această sinteză a fost numită Aiki Budo şi a fost prezentată elevilor drept Ueshiba-ryu aiki-bujutsu. Ulterior, după dezvoltarea unei viziuni complete (atât pe plan spiritual, cât și tehnic), Arta Păcii a fost denumită în mod oficial AIKIDO – nume pe care îl folosim și în prezent.

În data de 26 aprilie 1969 Ueshiba s-a stins din viaţă cu sufletul împăcat şi liniştit, “reîntorcându-se la Sursă”. Rămăşiţele sale pământeşti au fost duse în templul familial Kozanji, din Tanabe. La 1 mai al aceluiaşi an, Împăratul Hirohito a decernat postmortem o ultimă medalie în amintirea unuia dintre cei mai mari profesori de arte marţiale: O-Sensei Morihei Ueshiba.

gozoAikido Yoshinkan a fost fondat în anul 1955, de către Soke Gozo Shioda (Soke = Conducător de şcoală).

Soke Gozo Shioda s-a născut pe 09.09.1915, la Tokyo, şi a trăit 79 de ani până pe 17.07.1994. Tatăl său a fost un proeminent doctor pediatru cu o activitate academică prestigioasă.

Încă din tinereţe Gozo Shioda, a fost încurajat de tatăl său să practice diferite forme de exerciţii fizice şi arte marţiale. Astfel, a practicat Kendo, gimnastică şi apoi Judo (de performanţă), artă în care ajunge până la sfârșitul adolescenţei să fie gradat la nivelul 3 Dan.

shioda
La vârsta de 17 ani, la cerinţa tatălui său, a fost în vizită la şcoala Kobukan, condusă de O Sensei Morihei Ueshiba.

gozo si morihei1O Sensei văzându-l neîncrezător în tehnicile pe care le-a observat, l-a invitat pe tânărul Gozo Shioda să-l atace. Acesta fiind sceptic pe abilităţile lui O Sensei, a lansat un atac fulgerător, folosind o lovitură puternică de picior (mae geri), dar s-a regăsit imediat zburând prin aer, lovindu-se cu capul de tatami, neavând idee cum a ajuns în acea situaţie.

A doua zi (24 mai 1932), tânărul Gozo Shioda, intră ca uchi-deshi (elev intern) în Kobukan, învăţând aikido sub auspiciile lui O Sensei.

gozo-shioda-hijiosae1A părăsit Kobukanul în anul 1941, când şi-a terminat şi studiile universitare. Pe timpul celui de al doilea război mondial a fost încorporat în cadrul armatei şi trimis în China.

Gozo-Shioda-SenseiDupă război, Gozo Shioda a participat la un prim eveniment public de arte marţiale, în anul 1954. În urma acestuia, a fost premiat în faţa a mii de spectatori cu premiul pentru cea mai bună demonstraţie.

În anul 1955, Gozo Shioda deschide primul său dojo, denumindu-l Yoshinkan Dojo, în onoarea tatălui său. Cuvâtul Yoshinkan înseamnă “Şcoala cultivării spiritului”, denumire pe care a dat-o stilului său de Aikido.

Gozo si TysonPrințesa AlexandraPe parcursul timpului, a primit mulți oaspeți de seamă în dojo-ul său. Poate printre cei mai surprinzători i-am putea aminti pe Senatorul SUA Robert Kennedy și soția sa (1962), Prințesa Alexandra a Marii Britanii (1965), Prințesa Hitachinomiya a Japoniei (1965) și Mike Tyson (1987). Se spune că Shioda și-ar fi dat seama că Tyson era un luptător foarte bun doar observând felul în care acesta privea demonstrațiile de Aikido – în timp ce Don King și restul anturajului se uitau la mâinile și părțile superioare ale practicanților de aikido, Tyson era singurul care se uita insistent la jocul de picioare și la deplasări…

gozo si r-kennedyLa vizita lui Kennedy din 1962, într-o atmosferă cordială și relaxată, la un moment dat, unul dintre bodyguarzii acestuia a vrut chiar să testeze eficiența lui Gozo Shioda (și implicit a stilului Yoshinkan Aikido). Cu acordul lui Shioda (și al lui Robert Kennedy), acesta s-a descălțat și a intrat pe tatami, la costum și cravată, stârnind zâmbete de ambele părți.

După câteva încercări nereușite de a-l împinge Gozo, bodyguardul a vrut să îl prindă bine de mâini. Încercările sale au fost însă zadarnice, fiecare atac terminându-se inevitabil cu aruncarea sau imobilizarea lui la sol. Toți cei prezenți au aplaudat momentul, declarându-se pe deplin impresionați – inclusiv bodyguardul.

Gozo vs bodyguard1          Gozo vs bodyguard2

A primit gradul 9 Dan de la O-Sensei Morihei Ueshiba, în anul 1961. Ulterior, Federaţia Internaţională de Arte Marţiale – I.B.F. (“International Budo Federation”) i-a decernat în anul 1985 gradul 10 Dan, împreună cu titlul de Meijin (Mare Maestru), pentru contribuţia sa în promovarea artelor marţiale japoneze în general, şi a Aikido-ului în special.

logo-yoshinkanÎn 1990 a creat Federația Internațională de Aikido Yoshinkan (IYAF) și programul Senshusei de pregătire a instructorilor pe plan mondial. După moartea sa în 1994, conducerea IYAF a fost preluată de fiul său Yasuhisa Shioda împreună cu Yukihiko Inoue. După 2012, șefia Honbu Dojo este preluată de Takafumi Takeno (9 Dan), împreună cu Susumu Chino ca Dojocho, deși oficial Yukihiko Inoue rămâne în continuare Președintele organizației. În prezent, Yoshinkan Aikido este organizat sub forma unei Fundații cu prescurtarea AYF (Aikido Yoshinkai Foundation / Fundația Aikido Yoshinkai).

Shioda_clip_image003 (1)Stilul Yoshinkan pe care Gozo l-a creat, are reputaţia unui stil puternic, ce pune accentul pe tehnicile în forma lor de bază (Kihon). Din punct de vedere al principiilor şi a filozofiei artei marțiale, stilul Yoshinkan nu se deosebeşte cu absolut nimic de Aikido fondat de O-Sensei Morihei Ueshiba.

shioda-sokumenÎnsă, didactic vorbind, Gozo Shioda a implementat, în cadrul Aikido-ului, un nou model pedagogic şi o rigoare în modul de predare a acestei arte marţiale, lucruri deosebit de benefice în special pentru începători sau neiniţiaţi. Acest lucru lipsea cu desăvârşire în şcolile de Aikido, fiind un gol umplut cu măiestrie de şcoala Yoshinkan a lui Soke Gozo Shioda.

shioda_uchideshiÎn urma sa, Gozo Shioda a lăsat o organizaţie într-o continuă dezvoltare, cu filiale în America, Europa, Australia, Noua Zelandă şi Sud Estul Asiei, el rămânând convins până la sfârşitul vieţii sale, că prin limbajul Aikido-ului, diferenţele dintre oameni şi dintre culturi dispar, făcând loc unei coexistenţe paşnice şi armonioase.


GozoShioda-orig

Cursul „Aikido Kids” dezvoltat în cadrul Academiei Aiki Seishin Ryu a fost creat special pentru a oferi copiilor de până în 14 ani abilitățile corespunzătoare vârstei şi dezvoltării lor fizice şi mentale, folosind o programă didactică aparte, ce îmbină exerciţiile fizice cu cele de autocontrol şi tehnică martială.

Astfel, antrenamentele urmăresc să imprime ”micilor samurai” 10 elemente fundamentale dezvoltării umane:

  1. Disciplina şi responsabilitatea (tipice artelor marțiale şi mediului din dojo) – elemente pe care şi le vor menţine şi dezvolta ulterior şi în viaţă, dincolo de sala de antrenamente.
  2. Curiozitatea şi dorinţa de autocunoaştere – pentru că fără a te cunoaşte pe tine însuţi nu poţi ajunge la armonía trup-minte-spirit şi nici la autocontrol.
  3. Răbdarea şi perseverența – pe „Cale” (cum este denumit drumul autodezvoltării şi cunoaşterii în artele marţiale) copiii învaţă să nu mai caute scurtături, că trebuie să meriţi pentru a primi şi că trebuie să munceşti pentru a te putea bucura de o reuşită proprie.
  4. Încrederea şi siguranța de sine – fără excepţie, artele marţiale oferă practicanţilor încredere în sine; aceasta dezvoltă în timp o atitudine pozitivă şi relaxată care îi aduce persoanei în cauză numai beneficii.
  5. Modestia şi respectul – întotdeauna, oriunde şi cu oricine (respectul fiind atât față de sine, cât şi față de cei din jur).
  6. Eliberarea de stres şi echilibrul (atât fizic, cât şi psihic-mental).
  7. Atenția şi capacitatea de concentrare – ajungând să fie capabili să se implice într-o anumită activitate mai mult timp.
  8. Coordonarea mișcărilor – câştigând agilitate şi motricitate îmbunătățită.
  9. Abilități de lucru în echipă – copiii învaţă, contrar aparenţelor, că prin colaborare şi armonizare cu cei din jur se ajunge la rezultate semnificativ mai bune decât prin rivalitate, competiţie şi concurenţă. Trebuie în schimb să te întreci mereu pe tine însuţi, să fii într-o continuă concurenţă cu propia persoană. Astfel, comparaţiile cu alte persoane ajung în timp să fie total irelevante, punctul de reper fiind mereu tot TU, dar cel de ieri. Aici, copiii învaţă că cea mai grea luptă o porţi cu tine însuţi. Deviza: câştigi dacă azi eşti mai bun decât ieri, iar mâine mai bun decât azi.
  10. Controlul emoțional şi non-violența – nu în ultimul rând, copiii învaţă să nu mai reacţioneze instinctiv sau mecanic la stimuli externi; asta le va mări nivelul de conştienţă şi autocontrol, oferindu-le echilibru şi „claritatea minţii” atât de necesare în viaţă.


PROGRAM

3 antrenamente/săptămână: marți, joi și sâmbătă
Abonament: 250 lei/lună


Grupa JUNIORI:

În fiecare marți și joi (19:00-20:30) și sâmbătă (09:00-10:30).

Aikido Kids

Aikido Kids

Micii Samurai: grupă de Aikido pentru copiii între 9 și 13 ani. Începătorii vor parcurge mai întâi timp de 6 luni programul de inițiere ASR Start.


Grupa SENIORI:

În fiecare marți și joi (20:30-22:00) și sâmbătă (10:30-12:00).

Aikido seniori (14+ ani)

Aikido Seniori

Curs dedicat persoanelor de 14+ ani. Grupă de Aikido pentru adulți și adolescenți. Începătorii vor parcurge mai întâi timp de 6 luni programul de inițiere ASR Start.


Share this Post