Regulament ASR

Lumea artelor marțiale este aparte. DOJO-ul (locul în care se desfășoară antrenamentele) are niște reguli specifice, pe care toți cei care doresc să îi treacă pragul trebuie să le știe.

VIZITATORII (inclusiv părinții cursanților) trebuie să cunoască cel puțin aceste 3 reguli fundamentale:

1. În cadrul cursurilor tradiționale, antrenamentele încep și se încheie cu ceremonia salutului, pe timpul căreia vizitatorii, în semn de respect, se ridică în picioare și fac liniște. Ceremonia are în mod uzual următoarea structură: alinierea cursanților, mokuso (exercițiul de respirație și relaxare), salutul (către Kamiza, Sensei și către colegi). La finalul ceremoniei, după ridicarea în picioare a Sensei-ului, vizitatorii se pot reașeza pe bancă/scaune.

2. Pe parcursul antrenamentului, vizitatorii vor face tot posibilul să nu deranjeze lecția, făcând liniște și limitând pe cât posibil ieșirile și intrările repetate în Dojo. Vizitatorilor nu le este permis să intre pe tatami (saltelele de antrenament) în timpul lecției. Chiar și în pauzele dintre antrenamente, se poate intra pe tatami DOAR cu acordul și în prezența Sensei-ului și neapărat DESCĂLȚAT!

3. In Dojo NU SE FUMEAZĂ!

guidelines
CURSANȚII trebuie să știe următoarele reguli de bază:

1. ETICHETĂ, RESPECT ŞI BUN SIMŢ: Acordă respect tuturor și nu uita să saluţi şi să mulţumești ori de câte ori este nevoie.

2. FĂRĂ ACCIDENTĂRI: Antrenamentul nu trebuie să ducă la accidentarea nimănui (nici a ta, nici a colegilor tăi)! Respectă-ţi partenerul de lucru şi ai grijă să nu-l răneşti. Ţine minte în permanenţă că persoana cu care te antrenezi îţi oferă propriul său corp pentru ca tu să avansezi, să te antrenezi şi să înveţi. Același lucru îl vei face şi tu, ştiind că şi acesta la rândul său va avea grijă să nu te accidenteze. Conştientizarea acestui fapt trebuie să conducă la concentrare și atenție maximă pe tot parcursul antrenamentului.

3. ASCULTĂ ŞI RESPECTA INSTRUCŢIUNILE SENSEI-ULUI: Este obligatoriu ca în permanenţă să urmezi întocmai instrucţiunile date de Sensei și să nu faci alte exerciții decât cele stabilite de Sensei. În acest fel vei evita şi accidentările. Nu uita că tehnicile pe care le învățăm sunt de luptă – ceea ce înseamnă că dacă nu te concentrezi ai şanse să te accidentezi. Chiar şi o simplă neatenţie la o cădere te poate răni sau poate accidenta un alt coleg.

4. ACTIVITATEA DIN DOJO = ARTE MARȚIALE: În Dojo se vor face doar arte marţiale şi nimic altceva: antrenamente de aikido, judo, karate, budo, exerciţii fizice, exerciții de respiraţie, etc. – toate coordonate de Sensei (sau în lipsa acestuia de Senpai). Tatami nu este locul potrivit pentru nicio altă activitate (precum întreceri sau concursuri, pariuri, certuri, etc.).

5. ATENȚIA: Pe Tatami fii mereu atent şi concentrat la ceea ce ai de făcut. În plus, păstrează-ți o ţinută corectă, marţială, demnă, indiferent de oboseală şi nu te lăsa sustras de ce se petrece în jur. Fii atent la ce ai TU de făcut. Încălzirea precum şi restul antrenamentului trebuie făcute conştientizând fiecare mișcare, dând dovadă de multă seriozitate şi sinceritate.

6. IGIENA: Ai grijă să fii curat, cu unghiile tăiate şi părul strâns (în caz că este lung). Îmbrăcămintea – respectiv gi-ul/kimonoul – să fie şi el curat.

7. FĂRĂ ACCESORII: Nu vei purta pe tatami obiecte suplimentare ornamentale sau accesorii (precum ceas de mână, lănţişoare, inele, brăţări, cercei sau orice alt gen de podoabe) indiferent de materialul din care sunt făcute. Ele pot duce la accidentarea ta sau a colegilor! Atenție mare la piercing-uri (mai ales dacă nu pot fi scoase pentru perioada antrenamentului). Informează-ți colegul/partenerul de antrenament pentru ca acesta să fie atent și în acest fel să faceți tot posibilul să evitați accidentările.

8. EGALITATE: Pe tatami toţi elevii sunt priviţi la fel de către Sensei, toți având aceleaşi drepturi şi aceleași obligaţii. În lipsa Sensei-ului de pe tatami, în ceea ce privește actul decizional, gradul cel mai mare are ultimul cuvânt de spus.

9. PUNCTUALITATE: Cine întârzie – nu va intra pe tatami decât cu acordul Sensei-ului. În cazul începătorilor (centurilor albe) care ajung după încălzire, de regulă aceștia nu vor mai fi lăsaţi să intre pe tatami deloc în acea zi. Motivația e simplă: încălzirea constă în multe exerciții și mișcări specifice care necesită un anumit timp pentru a fi învățate. Un începător (centură albă) care nu a deprins încă toate aceste exerciții, făcând încălzirea de unul singur (nesupravegheat / neîndrumat) se expune unui risc ridicat de a o face incomplet sau incorect, ceea ce ar putea conduce la accidentarea sa ulterioară, în timpul antrenamentului.

10. COSTUMAŢIE: Elevii vor intra în Dojo numai în echipament specific (Gi/kimono) şi cu papuci, iar pe tatami desculţi. Sensei poate acorda excepţii temporare începătorilor.

11. FĂRĂ PREA MULTE VORBE SAU ZGOMOT INUTIL: Ca regula generală, pe tatami se lucrează – nu se vorbeşte. În timpul antrenamentelor vorbitul inutil trebuie limitat pe cât posibil. Firește, excepţie fac zgomotele specifice antrenamentelor (de ex. lovirea tatami-ului cu palma, strigătele de Kiai, etc).

12. SCHIMBATUL HAINELOR: Schimbarea hainelor se va face numai în vestiar – nu pe tatami.

13. IEŞIRILE DE PE TATAMI: Ca regulă generală – nu părăsi tatami în timpul antrenamentului decât în cazuri deosebite şi niciodată fără înştiinţarea şi acordul Sensei-ului. Orice ieşire îi poate deranja pe ceilalţi, putând fi văzută ca lipsă de respect. Vino pregătit la antrenament, în aşa fel încât să-ţi poţi stăpâni, pe cât posibil, setea, foamea şi diversele nevoi până la sfârşitul lecţiei. În cazul unor antrenamente intense sau pe căldură mai mare, Sensei va acorda tuturor pauze pentru apă, de fiecare dată când va fi necesar. Dacă ai totuşi o problemă în timpul antrenamentului – cere-i permisiunea lui Sensei să ieşi de pe tatami (fie pentru a face o scurtă pauză, fie pentru a întrerupe antrenamentul în acea zi).

14. SALUTUL: Salutul tradițional folosit în Dojo denotă respect și are atât rolul de a saluta, cât și rolul de a mulțumi.
– Salută ori de câte ori intri sau ieşi de pe tatami.
– Salută ori de câte ori intri sau ieşi pe uşa Dojo-ului.
– Salută ori de câte ori începi sau sfârşeşti un exerciţiu cu un partener.
– Salută ori de câte ori Sensei ţi-a adresat nişte cuvinte/explicaţii.
– Salută către Sensei ori de câte ori acesta intră sau iese din Dojo.

15. FĂRĂ TELEFOANE: Opreşte soneria telefonului mobil în timpul antrenamentelor! Dacă ai uitat să-l opreşti şi începe să sune – nu ieși de pe tatami fără permisiunea Sensei-ului, chiar dacă vrei doar să închizi telefonul. (Dacă aştepţi un telefon important, discută această problemă cu Sensei înainte de a începe antrenamentul şi atunci se va face excepţie în cazul tău.)

16. FĂRĂ GUMĂ DE MESTECAT: este periculos să faci sport/efort fizic cu ceva în gură (fie gumă, bomboană sau orice altceva) – există riscul de a te îneca! În plus, a mesteca gumă în timp ce Sensei îti explică ceva denotă lipsă de respect din partea ta.

17. FĂRĂ FUMAT: Fumatul în Dojo este strict interzis! Atât în timpul antrenamentului, cât și în afara lui. Același lucru și în ceea ce privește băuturile alcoolice sau drogurile. De asemenea, ar fi de apreciat ca fumătorii să se lase de acest obicei dăunător sănătăţii, după înscrierea la antrenamente.

18. CHEIA SUCCESULUI: Pentru a progresa trebuie să fii perseverent. Cheia succesului este REPETIȚIA. Repetă mișcările cu seriozitate pentru ca mintea și corpul tău să le poată învăța și asimila eficient. Totodată fii modest şi ai răbdare!

19. VIZITATORI: Dacă dorești să aduci la dojo prieteni sau membri ai familiei, fă-le cunoscute cele 3 reguli de bază (1-eticheta din timpul salutului, 2-eticheta din timpul antrenamentului, 3-fără fumat). În timpul ceremoniilor oficiale (Mokuso/Rei) – de la începutul și finalul antrenamentului – se vor ridica în picioare. În timpul lecţiei vor menține liniștea și vor avea un comportament respectuos pentru a nu perturba sub nici o formă antrenamentul. În plus, orice persoană din afara organizației care doreşte să asiste la o lecţie, trebuie să primească în prealabil și permisiunea Sensei-ului.

20. Nu în ultimul rând: ZÂMBEȘTE! Îți vei face ziua mai frumoasă (atât ție, cât și celorlalți).  🙂

 

Mai multe și aici: Termeni și condiții.