Regulament ASR

ETICHETA ÎN DOJO

REGULI GENERALE DE COMPORTAMENT

Lumea artelor marțiale este aparte. DOJO-ul (locul în care se desfășoară antrenamentele) are niște reguli specifice, pe care toți cei care doresc să îi treacă pragul trebuie să le știe.

VIZITATORII (inclusiv părinții cursanților) trebuie să cunoască cel puțin aceste 3 reguli fundamentale:

1. În cadrul cursurilor tradiționale, antrenamentele încep și se încheie cu ceremonia salutului, pe timpul căreia vizitatorii fac liniște (iar cei aflați efectiv în sala de antrenamente, în semn de respect, se ridică și în picioare). Ceremonia are în mod uzual următoarea structură: alinierea cursanților, mokuso (exercițiul de respirație și relaxare), salutul (către Kamiza, Sensei și către colegi). La finalul ceremoniei, după ridicarea în picioare a Sensei-ului, vizitatorii își pot relua activitatea sau se pot reașeza pe bancă/scaune.

2. Pe parcursul antrenamentului, vizitatorii vor face tot posibilul să nu deranjeze lecția, făcând liniște și limitând pe cât posibil ieșirile și intrările repetate din/în Dojo. Vizitatorilor nu le este permis să intre pe tatami (saltelele de antrenament) în timpul lecției. Chiar și în pauzele dintre antrenamente, se poate intra pe tatami DOAR cu acordul explicit și în prezența Sensei-ului și neapărat DESCĂLȚAT!

3. In Dojo NU SE FUMEAZĂ!

guidelinesCURSANȚII trebuie să știe următoarele reguli de bază:

1. ETICHETĂ, RESPECT și BUN SIMŢ
Acordă respect tuturor și nu uita să saluți şi să mulțumești ori de câte ori este nevoie. Salutul tradițional în Dojo este „Osu!” și are atât rolul de a saluta, cât și rolul de a mulțumi:

– Salută ori de câte ori intri sau ieşi de pe tatami.

– Salută ori de câte ori intri sau ieşi pe uşa Dojo-ului.

– Salută ori de câte ori începi sau sfârşeşti un exerciţiu cu un partener.

– Salută ori de câte ori Sensei ţi-a adresat nişte explicaţii.

– Salută către Sensei când acesta intră sau iese de pe tatami.

2. PUNCTUALITATE

Ora de începere a cursului trebuie respectată! Vino suficient de devreme, pentru a avea timp să te pregătești/să te schimbi. Cine întârzie, nu va intra pe tatami decât după ce primește acordul Sensei-ului.

3. IGIENA

Ai grijă să ai picioarele spălate, unghiile tăiate scurt şi părul strâns (când lungimea acestuia permite acest lucru). Dacă ai venit direct la dojo după o zi de lucru (de la școală sau de la birou) sau ori de câte ori ești transpirat, poți face un duș rapid (sau cel puțin să îți clătești picioarele/tălpile, pentru a te asigura că sunt curate și că te încadrezi din punct de vedere olfactiv). Costumul de antrenament – respectiv Gi-ul (kimonoul) – să fie şi el curat, proaspăt spălat. Persoanele cu Gi-uri pătate, murdare sau urât mirositoare nu vor participa la antrenamente!

4. FĂRĂ ACCESORII
Nu purta pe tatami obiecte ornamentale sau accesorii, precum: ceas, lănțișoare, inele, brățări, cercei (inclusiv cei mici, mai ales dacă sunt cu șurub) sau orice alt gen de podoabe, indiferent de materialul din care sunt făcute. Ele pot duce la accidentarea ta sau a colegilor! Atenție mare la piercing-uri – ele trebuie scoase! Dacă totuși nu pot fi scoase pentru perioada antrenamentului și vrei să participi, informează-ți colegii de antrenament și fă tot posibilul să eviți accidentările. Responsabilitatea rămâne însă a ta și vei intra pe tatami pe propria răspundere, cunoscând riscurile aferente!

5. FĂRĂ FARDURI
Se va evita folosirea fardurilor sau a fondului de ten atunci când participi la antrenamente – acestea pot păta foarte ușor Gi-ul (kimonoul) partenerilor de antrenament.

6. COSTUMAŢIE

Elevii (cursanții) vor intra pe tatami numai în echipament specific (Gi / Kimono). În Dojo vor purta papuci, iar pe tatami vor intra numai desculți!

Schimbarea hainelor se va face doar în vestiar – niciodată pe tatami.

7. IMPLICAREA PĂRINȚILOR: FĂRĂ OBSERVAȚII LA ADRESA COPIILOR
Părinții și bunicii (sau orice alte persoane care însoțesc copiii la dojo) NU VOR INTERVENI niciodată pe parcursul antrenamentului prin comentarii, sfaturi, observații sau reproșuri la adresa copiilor în timp ce aceștia sunt pe tatami. Chiar și după finalizarea antrenamentului, adulților li se recomandă să îi încurajeze cât mai mult pe copii, să îi laude și să pună mereu accent pe ceea ce au făcut bine – nu să le reproșeze ceea ce nu au reușit să facă. În timpul antrenamentului nu distrageți atenția copiilor, vizual sau prin semne, și nu intrați niciodată pe tatami, cu excepția cazului în care ați primit permisiune în mod expres (și atunci doar desculț).

8. FĂRĂ ACCIDENTĂRI

Antrenamentul nu trebuie să ducă la accidentarea nimănui (nici a ta, nici a colegilor tăi)! Respectă-ți partenerul de lucru şi ai grijă să nu-l rănești. Ține minte în permanență că persoana cu care te antrenezi îți oferă propriul său corp pentru ca tu să înveți și să progresezi. Același lucru îl faci şi tu, știind că şi acesta, la rândul său, va avea grijă să nu te accidenteze. Conștientizarea acestui fapt trebuie să conducă la concentrare și atenție maximă pe tot parcursul antrenamentului. Responsabilitatea partenerului de lucru față de tine, de a te proteja, nu exclude însă și responsabilitatea TA de a-ți purta de grijă: de a executa căderi corecte și la momentul oportun, de a bate în saltea imediat ce este nevoie (sau chiar preventiv, înainte ca o tehnică să doară prea tare și, firește, cu mult înainte de a te răni), de a fi în permanență atent și precaut în tot ceea ce faci. Este obligatoriu să urmezi întocmai instrucțiunile date de Sensei și să nu faci alte exerciții decât cele stabilite de acesta.

9. IEŞIRILE DE PE TATAMI
În timpul antrenamentului, nu părăsi tatami-ul decât în cazuri deosebite şi niciodată fără înștiințarea şi acordul Sensei-ului. Orice ieșire îi poate deranja pe ceilalți, putând fi văzută ca lipsă de respect. Vino pregătit, în așa fel încât să-ți poți stăpâni, pe cât posibil, setea, foamea şi diversele nevoi până la sfârșitul lecției. Dacă ai totuși o problemă în timpul antrenamentului – cere-i permisiunea lui Sensei să ieși de pe tatami (fie pentru a face o scurtă pauză, fie pentru a întrerupe antrenamentul în acea zi). Salută către dojo/kamiza de fiecare dată când intri sau ieși. Atenție: Nu ieși de pe tatami desculț! Folosește întotdeauna papucii.

10. FĂRĂ GUMĂ DE MESTECAT
Este foarte periculos să faci sport/efort fizic cu ceva în gură (fie gumă sau altceva) – există riscul de a te îneca! În plus, a mesteca gumă în timp ce Sensei îți oferă explicații nu este deloc elegant.

11. FĂRĂ TELEFOANE
Oprește soneria telefonului mobil în timpul antrenamentelor! Dacă ai uitat să-l oprești şi începe să sune – nu răspunde fără permisiunea Sensei-ului. Nu ieși de pe tatami fără a-l înștiința pe Sensei, chiar dacă vrei doar să închizi telefonul. Ca excepție, dacă aștepți un telefon important, discută asta cu Sensei înainte de a începe antrenamentul.

12. FĂRĂ MÂNCARE SAU BĂUTURĂ PE TATAMI

13. FĂRĂ PREA MULTE VORBE SAU ZGOMOT INUTIL
Pe tatami se lucrează – nu se vorbește. În timpul antrenamentelor vorbitul trebuie limitat la strictul necesar, orice discuție referindu-se la tematica antrenamentului.

În plus, cine aduce vizitatori la dojo, este responsabil pentru păstrarea liniștii de către aceștia, pentru a preveni distragerea atenției cursanților din dojo.

14. FĂRĂ FUMAT
Fumatul în Dojo este strict interzis! Atât în timpul antrenamentului, cât și în afara lui. Același lucru și în ceea ce privește băuturile alcoolice (cu excepția petrecerilor). De asemenea, ar fi de apreciat ca fumătorii să se lase de acest obicei dăunător sănătăţii, după înscrierea la antrenamente.

15. ATENȚIA

Pe tatami fii mereu atent şi concentrat la ceea ce ai de făcut. În plus, păstrează-ți o ținută corectă, marțială, demnă, indiferent de oboseală şi nu te lăsa sustras de ce se petrece în jur. Fii atent la ce ai TU de făcut. Încălzirea, precum şi restul antrenamentului trebuie făcute conștientizând fiecare mișcare, dând dovadă de multă seriozitate şi sinceritate.

16. ACTIVITATEA DIN DOJO = ARTE MARȚIALE
În Dojo se vor face doar arte marţiale şi nimic altceva: antrenamente de aikido, judo, karate, budo, exerciţii fizice, exerciții de respiraţie, etc. – toate coordonate de Sensei (sau în lipsa acestuia de Senpai). Tatami nu este locul potrivit pentru nicio altă activitate (precum întreceri sau concursuri, pariuri, certuri, etc.).

17. EGALITATE 

Pe tatami toţi elevii sunt priviţi la fel de către Sensei, toți având aceleaşi drepturi şi aceleași obligaţii. Atunci când Sensei lipsește de pe tatami, gradul cel mai mare are ultimul cuvânt de spus.

18. CHEIA SUCCESULUI
Pentru a progresa trebuie să fii perseverent. Cheia succesului este REPETIȚIA. Repetă mișcările cu atenție și seriozitate pentru ca mintea și corpul tău să le poată învăța și asimila eficient. Totodată fii modest şi ai răbdare!!!

19. VIZITATORI 

Dacă dorești să aduci la dojo prieteni sau membri ai familiei, fă-le cunoscute cele 3 reguli de bază (1-eticheta din timpul salutului, 2-eticheta din timpul antrenamentului, 3-fără fumat). În timpul lecției vor menține liniștea și vor avea un comportament respectuos pentru a nu perturba antrenamentul. În plus, orice persoană din afara organizației care dorește să asiste la o lecție, trebuie să primească în prealabil și permisiunea Sensei-ului.

20. BONUS: Nu în ultimul rând – ZÂMBEȘTE! Îți vei face ziua mai frumoasă (atât ție, cât și celorlalți).  🙂

ÎNSCRIERI

Procedura de înscriere începe prin completarea online a formularului de înscriere corespunzător cursului dorit. Copiile după acte pot fi anexate încă de la completarea online a formularului.

Ulterior, se vor depune în original ADEVERINȚA MEDICALĂ și CEREREA DE ÎNSCRIERE (completată și semnată). Detalii mai jos.


De asemenea, toți membrii academiei trebuie să reînnoiască anual adeverința medicală prin care certifică faptul că sunt apți pentru sport! Actualizarea (depunerea noii adeverințe medicale) se va face în perioada 1 ianuarie – 31 martie.


TAXE, COTIZAȚII, CONDIŢII DE PLATĂ

Membrii CLUBULUI achita un abonament (o cotizație lunară), conform prețurilor specificate mai jos. Plățile se fac în lei, în avans, prin virament, direct în contul bancar al asociației.

Cont bancar (IBAN): RO37 INGB 0000 9999 0544 8735, deschis la ING Bank
Beneficiar: ACS Academia Aiki Seishin Ryu


Cotizația de membru NU include: apă, sucuri, cafea, sau orice alte cheltuieli personale, suplimentare, ale cursanților – cum ar fi asigurări, cazare, masă sau transport până la locația de desfășurare a cursului.

Ședințele de la care absentezi nu pot fi recuperate și nici nu se poate returna echivalentul acestora în bani, parțial sau total.


DIVERSE

Vă facem cunoscute și niște aspecte foarte importante referitoare la grupurile sanitare și respectiv la modul de utilizare a toaletelor din dojo (care au un regim ”special”, sala aflându-se la subsol). Pe scurt, sistemul de canalizare se bazează pe o pompa submersibilă cu tocător pentru eliminarea apei cu reziduuri de la subsol, unde se află sala, până la parter, unde se află conducta de canalizare.

Astfel, vă rugăm să aveți în vedere faptul că în toalete este interzisă aruncarea de obiecte sau lucruri care nu se dizolvă rapid în apă – în caz contrar pompa se va înfunda (putând produce refulări nedorite). Lista cu obiecte interzise conține, printre altele: șervețele umede/sintetice, hârtie (mai ales cea de scris sau de ambalaj, dar nu numai), sâmburi de fructe (sau fructele în sine), pahare de plastic, ambalaje, pungi sau alte materiale plastice, scutece, batiste, vată, bețișoare cu vată, mănuși de cauciuc (și orice din material cauciucat), elastice de păr, orice din material textil sau orice material solid (nesolubil) care ar putea bloca o pompă... Mai solicităm, de asemenea, ca fiecare părinte care trimite copilul la sală cu altcineva (bunici sau alți membri de familie) care nu au citit aceste informații, să se asigure că și aceștia cunosc aceste reguli importante. În plus, copiii trebuie și ei informați despre aceste reguli, pentru a le putea respecta. Vă mulțumim și ne bazăm pe implicarea dvs!

DISPOZIŢII FINALE

CURSANŢII care se înscriu și participă la cursurile și antrenamentele organizate de CLUB, precum și la stagiile și seminarele acestuia, se obligă să respecte întrutotul regulamentele și statutele CLUBULUI si ale organizațiilor la care acesta este afiliat, acceptând condițiile impuse de aceste entități cu privire la participarea la cursurile lor, la comportamentul și eticheta din timpul antrenamentelor, precum și practicarea artelor marțiale și folosirea tehnicilor însușite pe parcursul acestora.

Pentru evitarea accidentărilor, CURSANTUL se obligă să respecte cu strictețe indicațiile instructorilor pe parcursul antrenamentelor!

CURSANTUL (sau părintele/tutorele legal, în cazul minorului, pentru și în numele acestuia) declară pe propria răspundere că nu suferă de afecțiuni la coloană (ex. discopatii), boli de inimă, boli psihice, ale sistemului nervos sau de afecțiuni care implică riscuri pentru sănătate în cazul depunerii de efort fizic. Încălcarea acestui angajament exonerează CLUBUL/ACADEMIA de orice responsabilitate față de aceștia.

Academia ASR este unicul proprietar al pozelor și filmărilor efectuate oficial de reprezentanții clubului. Membrii Academiei (inclusiv părinții, rudele și prietenii care îi însoțesc pe aceștia) precum și cursanții/membrii altor organizații care participă la un eveniment organizat de Academie sau în parteneriat cu aceasta (ex. stagiu, seminar, tabără), se obligă și acceptă necondiționat să acorde Academiei dreptul exclusiv şi nelimitat de a crea, procesa, crea derivate, publica online, folosi în campanii de marketing, distribui (şi/sau, la nevoie, vinde) orice material foto sau audio-video propriu realizat în timpul acestor evenimente - antrenamente sau alte activități organizate - în care aceștia apar şi pot fi identificați, fără a putea cere compensații financiare și fără a avea alte pretenții compensatorii (de orice fel). Important: niciodată nu se vor aduce atingere demnităţii sau altui drept fundamental al persoanei! Atât vizitatorii, cât și cursanții pot face poze sau filmări în interiorul Dojo-ului numai cu acordul prealabil din partea CLUBULUI.

Membrii Academiei ASR au obligația de a ne informa în scris, în termen de 10 zile, în cazul schimbării detaliilor de contact sau a datelor personale.

În temeiul prezentului acord, consimți în ceea ce privește comunicarea electronică cu Academia și website-ul www.aikiseishin.ro, precum și condițiile referitoare la Servicii și Conținut. De asemenea, ești de acord că orice mijloc de comunicare electronică utilizat (website, email, SMS, WhatsApp) în relația cu tine satisface cerințele legale.

ACADEMIA poate schimba în orice moment Regulamentul, precum și termenii și condițiile generale. Noile condiții devin valabile în momentul în care au fost făcute publice (ex. pe website) și nu au caracter retroactiv.

Mai multe și aici: Termeni și condiții.