Regulament ASR

ETICHETA ÎN DOJO

REGULI GENERALE DE COMPORTAMENT

Lumea artelor marțiale este aparte. DOJO-ul (locul în care se desfășoară antrenamentele) are niște reguli specifice, pe care toți cei care doresc să îi treacă pragul trebuie să le știe.

VIZITATORII (inclusiv părinții cursanților) trebuie să cunoască cel puțin aceste 3 reguli fundamentale:

1. În cadrul cursurilor tradiționale, antrenamentele încep și se încheie cu ceremonia salutului, pe timpul căreia vizitatorii din dojo, în semn de respect, se ridică în picioare și fac liniște. Ceremonia are în mod uzual următoarea structură: alinierea cursanților, mokuso (exercițiul de respirație și relaxare), salutul (către Kamiza, Sensei și către colegi). La finalul ceremoniei, după ridicarea în picioare a Sensei-ului, vizitatorii se pot reașeza pe bancă/scaune.

2. Pe parcursul antrenamentului, vizitatorii vor face tot posibilul să nu deranjeze lecția, făcând liniște și limitând pe cât posibil ieșirile și intrările repetate din/în Dojo. Vizitatorilor nu le este permis să intre pe tatami (saltelele de antrenament) în timpul lecției. Chiar și în pauzele dintre antrenamente, se poate intra pe tatami DOAR cu acordul și în prezența Sensei-ului și neapărat DESCĂLȚAT!

3. In Dojo NU SE FUMEAZĂ!

guidelinesCURSANȚII trebuie să știe următoarele reguli de bază:

1. ETICHETĂ, RESPECT ŞI BUN SIMŢ: Acordă respect tuturor și nu uita să saluţi şi să mulţumești ori de câte ori este nevoie.

2. FĂRĂ ACCIDENTĂRI: Antrenamentul nu trebuie să ducă la accidentarea nimănui (nici a ta, nici a colegilor tăi)! Respectă-ţi partenerul de lucru şi ai grijă să nu-l răneşti. Ţine minte în permanenţă că persoana cu care te antrenezi îţi oferă propriul său corp pentru ca tu să avansezi, să te antrenezi şi să înveţi. Același lucru îl vei face şi tu, ştiind că şi acesta la rândul său va avea grijă să nu te accidenteze. Conştientizarea acestui fapt trebuie să conducă la concentrare și atenție maximă pe tot parcursul antrenamentului. Responsabilitatea partenerului de lucru față de tine, de a te proteja, nu exclude însă responsabilitatea TA de a-ți purta de grijă: de a bate în saltea imediat ce este nevoie (sau chiar preventiv), de a executa căderi corecte, de a fi în permanență atent și precaut.

3. ASCULTĂ ŞI RESPECTA INSTRUCŢIUNILE SENSEI-ULUI: Este obligatoriu ca în permanenţă să urmezi întocmai instrucţiunile date de Sensei și să nu faci alte exerciții decât cele stabilite de Sensei. În acest fel vei evita şi accidentările. Nu uita că tehnicile pe care le învățăm sunt de luptă – ceea ce înseamnă că dacă nu te concentrezi ai şanse să te accidentezi. Chiar şi o simplă neatenţie la o cădere te poate răni sau poate accidenta un alt coleg.

4. ACTIVITATEA DIN DOJO = ARTE MARȚIALE: În Dojo se vor face doar arte marţiale şi nimic altceva: antrenamente de aikido, judo, karate, budo, exerciţii fizice, exerciții de respiraţie, etc. – toate coordonate de Sensei (sau în lipsa acestuia de Senpai). Tatami nu este locul potrivit pentru nicio altă activitate (precum întreceri sau concursuri, pariuri, certuri, etc.).

5. ATENȚIA: Pe Tatami fii mereu atent şi concentrat la ceea ce ai de făcut. În plus, păstrează-ți o ţinută corectă, marţială, demnă, indiferent de oboseală şi nu te lăsa sustras de ce se petrece în jur. Fii atent la ce ai TU de făcut. Încălzirea precum şi restul antrenamentului trebuie făcute conştientizând fiecare mișcare, dând dovadă de multă seriozitate şi sinceritate.

6. IGIENA: Ai grijă să ai picioarele spălate/curate, unghiile tăiate şi părul strâns (în caz că este lung). Costumul de antrenament – respectiv gi-ul/kimonoul – să fie şi el curat, proaspăt spălat. Dacă ai venit direct la dojo după o zi de lucru (de la școală sau birou) sau dacă ești transpirat, poți face un duș rapid sau măcar să îți clătești picioarele (pentru a te asigura că te încadrezi și din punct de vedere olfactiv). 

7. FĂRĂ ACCESORII: Nu vei purta pe tatami obiecte suplimentare ornamentale sau accesorii (precum ceas de mână, lănţişoare, inele, brăţări, cercei sau orice alt gen de podoabe) indiferent de materialul din care sunt făcute. Ele pot duce la accidentarea ta sau a colegilor! Atenție mare la piercing-uri (mai ales dacă nu pot fi scoase pentru perioada antrenamentului). Informează-ți colegul/partenerul de antrenament pentru ca acesta să fie atent și în acest fel să faceți tot posibilul să evitați accidentările.

8. EGALITATE: Pe tatami toţi elevii sunt priviţi la fel de către Sensei, toți având aceleaşi drepturi şi aceleași obligaţii. În lipsa Sensei-ului de pe tatami, în ceea ce privește actul decizional, gradul cel mai mare are ultimul cuvânt de spus.

9. PUNCTUALITATE: Cine întârzie – nu va intra pe tatami decât cu acordul Sensei-ului. În cazul începătorilor (centurilor albe) care ajung după încălzire, de regulă aceștia nu vor mai fi lăsaţi să intre pe tatami deloc în acea zi. Motivația e simplă: încălzirea constă în multe exerciții și mișcări specifice care necesită un anumit timp pentru a fi învățate. Un începător (centură albă) care nu a deprins încă toate aceste exerciții, făcând încălzirea de unul singur (nesupravegheat / neîndrumat) se expune unui risc ridicat de a o face incomplet sau incorect, ceea ce ar putea conduce la accidentarea sa ulterioară, în timpul antrenamentului.

10. COSTUMAŢIE: Elevii vor intra în Dojo numai în echipament specific (Gi/kimono) şi cu papuci, iar pe tatami desculţi. Sensei poate acorda excepţii temporare începătorilor.

11. FĂRĂ PREA MULTE VORBE SAU ZGOMOT INUTIL: Ca regula generală, pe tatami se lucrează – nu se vorbeşte. În timpul antrenamentelor vorbitul inutil trebuie limitat pe cât posibil. Firește, excepţie fac zgomotele specifice antrenamentelor (de ex. lovirea tatami-ului cu palma, strigătele de Kiai, etc).

12. SCHIMBATUL HAINELOR: Schimbarea hainelor se va face numai în vestiar – nu pe tatami.

13. IEŞIRILE DE PE TATAMI: Ca regulă generală – nu părăsi tatami în timpul antrenamentului decât în cazuri deosebite şi niciodată fără înştiinţarea şi acordul Sensei-ului. Orice ieşire îi poate deranja pe ceilalţi, putând fi văzută ca lipsă de respect. Vino pregătit la antrenament, în aşa fel încât să-ţi poţi stăpâni, pe cât posibil, setea, foamea şi diversele nevoi până la sfârşitul lecţiei. În cazul unor antrenamente intense sau pe căldură mai mare, Sensei va acorda tuturor pauze pentru apă, de fiecare dată când va fi necesar. Dacă ai totuşi o problemă în timpul antrenamentului – cere-i permisiunea lui Sensei să ieşi de pe tatami (fie pentru a face o scurtă pauză, fie pentru a întrerupe antrenamentul în acea zi).

14. SALUTUL: Salutul tradițional folosit în Dojo denotă respect și are atât rolul de a saluta, cât și rolul de a mulțumi.
– Salută ori de câte ori intri sau ieşi de pe tatami.
– Salută ori de câte ori intri sau ieşi pe uşa Dojo-ului.
– Salută ori de câte ori începi sau sfârşeşti un exerciţiu cu un partener.
– Salută ori de câte ori Sensei ţi-a adresat nişte cuvinte/explicaţii.
– Salută către Sensei ori de câte ori acesta intră sau iese din Dojo.

15. FĂRĂ TELEFOANE: Oprește soneria telefonului mobil în timpul antrenamentelor! Dacă ai uitat să-l oprești şi începe să sune – nu răspunde fără permisiunea Sensei-ului. Nu ieși de pe tatami fără a-l înștiința pe Sensei, chiar dacă vrei doar să închizi telefonul. Dacă aștepți un telefon important, discută cu Sensei înainte de a începe antrenamentul pentru a păstra telefonul la îndemână.

16. FĂRĂ GUMĂ DE MESTECAT: este periculos să faci sport/efort fizic cu ceva în gură (fie gumă, bomboană sau orice altceva) – există riscul de a te îneca! În plus, a mesteca gumă în timp ce Sensei îti explică ceva denotă lipsă de respect din partea ta.

17. FĂRĂ FUMAT: Fumatul în Dojo este strict interzis! Atât în timpul antrenamentului, cât și în afara lui. Același lucru și în ceea ce privește băuturile alcoolice (cu excepția petrecerilor). De asemenea, ar fi de apreciat ca fumătorii să se lase de acest obicei dăunător sănătăţii, după înscrierea la antrenamente.

18. CHEIA SUCCESULUI: Pentru a progresa trebuie să fii perseverent. Cheia succesului este REPETIȚIA. Repetă mișcările cu seriozitate pentru ca mintea și corpul tău să le poată învăța și asimila eficient. Totodată fii modest şi ai răbdare!

19. VIZITATORI: Dacă dorești să aduci la dojo prieteni sau membri ai familiei, fă-le cunoscute cele 3 reguli de bază (1-eticheta din timpul salutului, 2-eticheta din timpul antrenamentului, 3-fără fumat). În timpul lecției vor menține liniștea și vor avea un comportament respectuos pentru a nu perturba antrenamentul. În plus, orice persoană din afara organizației care dorește să asiste la o lecție, trebuie să primească în prealabil și permisiunea Sensei-ului.

20. Nu în ultimul rând: ZÂMBEȘTE! Îți vei face ziua mai frumoasă (atât ție, cât și celorlalți).  🙂

ÎNSCRIERI

Procedura de înscriere începe prin completarea online a formularului de înscriere corespunzător cursului dorit. Copiile după acte pot fi anexate încă de la completarea online a formularului.

Ulterior, se vor depune în original ADEVERINȚA MEDICALĂ și CEREREA DE ÎNSCRIERE (completată și semnată). Detalii mai jos.


Acte necesare pentru minorii de până în 14 ani (categoria 5-13 ani):
– cerere de înscriere – formular completat şi semnat (de către părinte/tutore) cel târziu la data începerii cursului,
– copie după actul de identitate (CI sau pașaport) al părintelui care semnează cererea de înscriere,
– copie după certificatul de naștere al copilului,
– adeverință medicală în original (cu vechime mai mică de 30 zile) care să ateste că viitorul cursant este apt pentru sport,
– poză (tip portret) a copilului.

Acte necesare pentru persoanele minore care au împlinit deja 14 ani (categoria 14-17 ani):
– cerere de înscriere – formular completat şi semnat (personal, precum şi de către părinte/tutore) cel târziu la data începerii cursului,
– copie după actul de identitate (CI sau pașaport) al minorului,
– copie după actul de identitate (CI sau pașaport) al părintelui (sau tutorelui) care semnează cererea de înscriere,
– adeverință medicală în original (vechime mai mică de 30 zile) care să ateste că viitorul cursant este apt pentru sport,
– poză (tip portret) a minorului.

Acte necesare pentru persoanele majore (categoria 18+ ani):
– cerere de înscriere – formular completat şi semnat (personal) cel târziu la data începerii cursului,
– copie după actul de identitate (CI sau pașaport),
– adeverință medicală în original (vechime mai mică de 30 zile) care să ateste că viitorul cursant este apt pentru sport,
– poză (tip portret) a cursantului.

Cursul tematic ”Autoapărare la feminin” necesită următorul formular de înscriere:
– cerere de înscriere pentru 14-17 ani sau pentru 18+ ani – completată şi semnată (personal sau/și de părinte/tutore, în funcție de situație) cel târziu la data începerii cursului,
– copie după actul de identitate (CI sau pașaport),
– adeverință medicală în original (cu vechime mai mică de 30 zile) care să ateste că viitoarea cursantă este aptă pentru sport,
– poză (tip portret) a cursantei.

De asemenea, toți membrii academiei trebuie să reînnoiască anual adeverința medicală prin care certifică faptul că sunt apți pentru sport! Actualizarea (depunerea noii adeverințe medicale) se va face în perioada 1 ianuarie – 31 martie.


TAXE, COTIZAȚII, CONDIŢII DE PLATĂ

Membrii CLUBULUI achita un abonament (o cotizație lunară), conform prețurilor specificate mai jos. Plățile se fac în lei, în avans, prin virament, direct în contul bancar al asociației.

Cont bancar (IBAN): RO37 INGB 0000 9999 0544 8735, deschis la ING Bank
Beneficiar: ACS Academia Aiki Seishin Ryu


Abonament standard la cursurile de arte marțiale (AM), pentru un singur stil/curs, de persoană: 250 lei/lună

Membrii deja existenți își vor menține nivelul abonamentului (cotizației lunare de bază), atâta timp cât vor rămâne membri activi (contribuind lunar prin cotizație, fără întreruperi).

Reduceri și beneficii la abonamentele de arte marțiale (AM):

 1. Cursantul(a) are frate/soră înscris(ă) la curs: -25 lei/lună pentru fiecare persoană
 2. Cursantul(a) are copil/copii înscris/înscriși la curs: -25 lei/lună/copil la cotizația părintelui
 3. Pentru fiecare 2 ani de vechime activă, fără întreruperi, în cadrul Academiei, membrul va beneficia de un discount suplimentar (de vechime și loialitate) în valoare de 25 lei/lună. Reducerea de vechime se cumulează la fiecare 2 ani. Iar în momentul în care cursantul acumulează 10 ani de vechime activă neîntreruptă, poate participa gratuit la orice curs de arte marțiale din cadrul Academiei.
 4. Participarea la un al doilea curs de AM: reducere 100 lei/lună (din costul celui de-al doilea curs)

Dacă o persoană s-a înscris la cursuri beneficiind de o ofertă specială, temporară sau de sezon, cu o cotizație redusă sub nivelul de 250 lei/lună/persoană (beneficiind de un discount peste nivelul regulamentului standard), aceasta nu mai poate beneficia și de reducerile menționate la punctele (1) și (2) de mai sus. În astfel de cazuri, pentru aceste persoane, singurele beneficii suplimentare valabile vor rămâne cele de la punctele (3) și (4).

Abonament standard pentru Modulele Speciale (MS), cu frecvența de 1 antrenament/săptămână:

– preț standard (pentru cursanți noi, care participă numai la un MS): 150 lei/lună

Reduceri și beneficii extra la modulele speciale (MS):

 • Pentru foști cursanți ai Academiei (care participă numai la MS): -50 lei/lună
 • Cursantul(a) înscris(ă) la un MS achită deja un abonament AM: -100 lei/lună reducere la MS

Reduceri la plăți în avans:

 • 6 luni: cine achită 6 luni în avans, beneficiază de o reducere totală de 10%
  • ex. abonamentul de 250 lei pe 6 luni devine: 1350 lei (echivalentul a 225 lei/lună) 
 • 12 luni: cine achită 12 luni în avans, beneficiază de încă două luni de antrenament gratuit (în total 14 luni)
  • ex. la abonamentul de 250 lei, pentru 14 luni se va plăți suma de 3000 lei (rezultă 500 lei reducere)

Mențiune: plățile în avans sunt calculate doar ca luni CONSECUTIVE.

Taxa de înscriere și Taxa de continuitate:

 • Taxa de înscriere este 100 lei/persoană și se percepe oricărui membru nou, numai la înscriere.
 • În cazul în care un cursant dorește să întrerupă temporar participarea lui la cursuri (pentru una sau mai multe luni), dar nu dorește să piardă beneficiile acumulate în timp în cadrul Academiei (cum ar fi vechime, discounturi la contribuția lunară, etc), își poate menține statutul de ”membru activ” prin achitarea taxei de continuitate în valoare de 50 lei/persoană. În caz contrar, odată ce membrul nu achită nicio contribuție/cotizație într-una dintre luni, este exclus automat din lista membrilor activi, pierzând atât vechimea acumulată, cât și orice oferte speciale sau beneficii financiare avute până în acel moment. În acest caz, la revenirea la curs (indiferent când s-ar face), va fi tratat ca un nou membru – trebuind deci să parcurgă din nou procedura de înscriere, inclusiv achitarea taxei de înscriere (în valoare de 100 lei/persoană) și să achite cotizația lunară din acel moment, la valoarea ei întreagă. Plata taxei de continuitate nu îi dă dreptul cursantului să participe activ (pe tatami) la cursuri.

Taxe de examinare (pentru gradele emise pe plan național de Academia ASR):

 • Grade AM.abilități: 50 lei/grad (tresă)
 • Grade Aikido, Jujutsu și Karate:
  • Kyu 9-2: 100 lei/examen
  • Kyu 1: 200 lei/examen
  • Shodan: 450 lei/examen

În cazul în care cursantul a fost respins la un examen, neîndeplinind minimul cerințelor comisiei de examinare, acesta va avea dreptul de a repeta examenul în următoarea sesiune, plătind o taxă de re-examinare egală cu taxa inițială de examinare.

 • Echivalări sau recunoașteri internaționale (grade KYU):
  • Yoshinkan Aikido: +100 lei/grad Kyu peste taxa standard de examinare și cerere către FRAY
  • Karate: +100 lei/grad Kyu peste taxa standard de examinare și cerere către FRAM
  • Jujutsu și AM.abilități: momentan indisponibil
  • Pentru grade Yudansha (Shodan/centură neagră 1 Dan sau mai mari) se vor analiza în mod individual și se vor supune condițiilor de participare (și taxelor aferente) în funcție de regulamentele federațiilor internaționale.

Cotizația de membru NU include: apă, sucuri, cafea, sau orice alte cheltuieli personale, suplimentare, ale cursanților – cum ar fi asigurări, cazare, masă sau transport până la locația de desfășurare a cursului.

Ședințele de la care absentezi nu pot fi recuperate și nici nu se poate returna echivalentul acestora în bani, parțial sau total.


DIVERSE

Vă facem cunoscute și niște aspecte foarte importante referitoare la grupurile sanitare și respectiv la modul de utilizare a toaletelor din dojo (care au un regim ”special”, sala aflându-se la subsol). Pe scurt, sistemul de canalizare se bazează pe o pompa submersibilă cu tocător pentru eliminarea apei cu reziduuri de la subsol, unde se află sala, până la parter, unde se află conducta de canalizare.

Astfel, vă rugăm să aveți în vedere faptul că în toalete este interzisă aruncarea de obiecte sau lucruri care nu se dizolvă rapid în apă – în caz contrar pompa se va înfunda (putând produce refulări nedorite). Lista cu obiecte interzise conține, printre altele: șervețele umede/sintetice, hârtie (mai ales cea de scris sau de ambalaj, dar nu numai), sâmburi de fructe (sau fructele în sine), pahare de plastic, ambalaje, pungi sau alte materiale plastice, scutece, batiste, vată, bețișoare cu vată, mănuși de cauciuc (și orice din material cauciucat), elastice de păr, orice din material textil sau orice material solid (nesolubil) care ar putea bloca o pompă... Mai solicităm, de asemenea, ca fiecare părinte care trimite copilul la sală cu altcineva (bunici sau alți membri de familie) care nu au citit aceste informații, să se asigure că și aceștia cunosc aceste reguli importante. În plus, copiii trebuie și ei informați despre aceste reguli, pentru a le putea respecta. Vă mulțumim și ne bazăm pe implicarea dvs! 

DISPOZIŢII FINALE

CURSANŢII care se înscriu și participă la cursurile și antrenamentele organizate de CLUB, precum și la stagiile și seminarele acestuia, se obligă să respecte întrutotul regulamentele și statutele CLUBULUI si ale organizațiilor la care acesta este afiliat, acceptând condițiile impuse de aceste entități cu privire la participarea la cursurile lor, la comportamentul și eticheta din timpul antrenamentelor, precum și practicarea artelor marțiale și folosirea tehnicilor însușite pe parcursul acestora.

Pentru evitarea accidentărilor, CURSANTUL se obligă să respecte cu strictețe indicațiile instructorilor pe parcursul antrenamentelor!

CURSANTUL (sau părintele/tutorele legal, în cazul minorului, pentru și în numele acestuia) declară pe propria răspundere că nu suferă de boli psihice, boli de inimă, ale sistemului nervos sau de afecțiuni care implică riscuri pentru sănătate în cazul depunerii de efort fizic. Încălcarea acestui angajament exonerează CLUBUL/ACADEMIA de orice responsabilitate în această privință.

Membrii Academiei (inclusiv părinții, rudele și prietenii care îi însoțesc pe aceștia) precum și cursanții/membrii altor organizații care participă la un eveniment organizat de Academie sau în parteneriat cu aceasta (ex. stagiu, seminar, tabără), se obligă și acceptă necondiționat să acorde Academiei dreptul exclusiv şi nelimitat de a crea, procesa, posta online, crea derivate, distribui şi/sau vinde orice material foto sau audio-video propriu realizat în timpul acestor evenimente (antrenamente sau alte activități organizate) în care aceștia apar şi pot fi identificați, fără a putea cere compensații financiare și fără a avea alte pretenții compensatorii (de orice fel). Atât vizitatorii, cât și cursanții nu au dreptul de a face poze sau filmări în interiorul Dojo-ului, fără acordul prealabil din partea CLUBULUI. 

Membrii Academiei ASR au obligația de a ne informa în scris, în termen de 10 zile, în cazul schimbării detaliilor de contact sau a datelor personale.

În temeiul prezentului acord, consimți în ceea ce privește comunicarea electronică cu Academia și website-ul www.aikiseishin.ro referitor la Servicii și Conținut. De asemenea, ești de acord că orice mijloc de comunicare electronică utilizat (website, email, SMS) în relația cu tine satisface cerințele legale.

ACADEMIA poate schimba în orice moment Regulamentul, precum și termenii și condițiile generale. Noile condiții devin valabile în momentul în care au fost făcute publice (ex. pe website) și nu au caracter retroactiv.

Mai multe și aici: Termeni și condiții.