Katana – Abilități de Samurai

 

Samuraii erau nobilimea militară din Japonia medievală și 3718513-picture-of-samurai-warriorspre-modernistă (perioada Tokugawa – 1603 – 1868).  Atât în China cât și in Japonia, termenul de ”samurai” însemna ”să serveasca pe cei nobili”.

Când vorbim despre samurai, ne referim la Bushido sau ”Calea Războinicului”, un set de reguli sau virtuți pe care samuraii le urmau:

  1. 义 Gi – corectitudine

Fii cinstit în relațiile tale cu toată lumea. Crede în justiție. Pentru un samurai adevarat nu exista nuante de gri, în ceea ce privește onestitatea și justiția. Nu există decât bine sau rău.

  1. 勇 Yuu – curaj

Un samurai trebuie să aibă curaj eroic.

  1. 仁 Jin – bunăvoință

Prin antrenamente intense samuraiul devine rapid și puternic. Acesta nu este ca ceilalți oameni. Dezvolta o putere care trebuie să fie utilizate pentru binele tuturor. El are compasiune. Ajuta colegii în fiecare ocazie.

  1. 礼Rei – respect

Samuraiul nu are nici un motiv să fie crud. Nu trebuie să-și dovedească puterea. Un samurai este politicos, chiar și cu dușmanii săi.

  1. 诚Makoto – onestitate, sinceritate absolută

Atunci când un samurai spune ca va face ceva, acel lucru este ca și făcut. Nimic de pe acest pământ nu îl va opri să facă ceea ce el a spus că va face.

  1. 名誉”名誉” Meiyo – onoare

Adevărat samurai are un singur judecător, în onoarea lui.

  1. 忠Chuu – loialitate

Un samurai este extrem de loial față de cei din jurul său. Pentru războinic, cuvintele unui om sunt ca urmele sale: le puteți urmări oriunde merge.

Armele folosite erau sabiile japoneze (katana). Inițial, în perioada Nara (710 – 794 e.n.), săbiile aveau lama dreaptă și se numeau chokutō. Abia spre sfârșitul anilor 900 (perioada Heian) au katanaînceput să apară lamele curbate evoluâd de la ”tachi” (per. Kotō) la ”uchigatana” (per. Muromachi), apoi într-un final la ”katana” (per. Muromachi). Samuraii, pe lângă katana, mai purtan ”wakizashi” (sabie cu lama scurtă) și ”tanto” (cuțit).

Alte arme folosite de samurai erau ”yumi” (arc lung) și diverse arme lungi asemănătoare sulițelor: yari și naginata.

 

 

Yari                                                                    Naginata

 sh2152sh1020

Ulterior au fost introduse și ”Tanegashima”, puștile japoneze.

a300156_01

Katana3

Cursul are ca scop dezvoltarea abilităților cursantului de a mânui o sabie reală și de a-l învăța pe acesta ”tameshigiri” – respectiv să taie cu ea ținte statice (omote tatami – rogojină din paie de orez).

Cursul este împărțit în două antrenamente bine structurate, unul de dobândire a tehnicii de mânuiere și tăiere cu sabia, prin practică individuală cu boken-ul (sabia de lemn) și unul de exersare și consolidare a tehnicilor învățate, prin tăieri reale (tameshigiri) de omote-tatami. De asemenea, se vor învăța metodele de întreținere corectă a unei katane (curățarea, degresarea și lustruirea regulată a lamei).

Cursanții vor fi atent supravegheați de instructorii noștri. Ei vor trebui să trateze acest curs cu maximă seriozitate, fiind vorba de arme cu adevărat periculoase.

Cursantului i se va pune la dispoziție pe parcursul seminarului Boken-ul (sabia de lemn, de antrenament) precum și Katana necesară la tăieri. Firește, cursantul poate folosi și propria katana (dacă deja deține o sabie japoneză cu lamă ascuțită).

 

 

 

 

Share this Post