Aikido se traduce prin Calea unificării energiilor / Calea armoniei.
Ai = unificare, armonie, unitate, echilibru
Ki = energie vitală (chi/qi)
Do = cale, mod de viață
Aikido (sau Arta Păcii, cum mai este de asemenea cunoscut) reprezintă o sinteză a principiilor din artele marțiale, care se regăsesc și în afara dojo-ului, vizând întregul spectru al vieții. Esența Aikido este ARMONIA, sub toate formele și pe toate nivelurile: începând de la a fi în armonie cu tine însuți (autocontrol, echilibru intern) și continuând cu a fi în armonie cu tot ceea ce te înconjoară.
Întemeietorul acestei arte, O-Sensei Morihei Ueshiba, a bazat filosofia sa pe conceptul spiritual denumit „uniunea cu Universul”. Acest simbol reprezintă claritatea absolută a minții, starea perfectă de conștiență obținută prin autocunoaștere și desăvârșire ca om. În acest context, confruntarea sau lupta cu o altă persoană nu își au locul. Atingerea acestei stări poate fi făcută numai printr-o căutare spirituală profundă și dorința de perfecționare continuă.
În Aikido ești încurajat să depășești aria banalului sport competițional (în care îți măsori/cauți propria valoare comparându-te cu alte persoane) și înveți că trebuie să te întreci mereu pe tine, să fii în fiecare zi mai bun decât ai fost și să te lupți cu părțile tale negative - cele care te țin pe loc sau îți pun bariere în calea dezvoltării personale (ex. lenea, comoditatea, delăsarea, mândria, orgoliul, frica etc.). Cel mai puternic și mai perseverent adversar pe care îl vei întâlni în viață, vei fi chiar tu. Este un „adversar” permanent, de care nu poți scăpa, indiferent ce ai face. Învige-te și depășește-te continuu, iar acest lucru te va purta pe adevărata Cale a autocunoașterii, a perfecționării și dezvoltării personale.
Astfel, singura competiție relevantă rămâne cea cu propria persoană. În acest fel, Aikido transcende artele marțiale tradiționale, dezvăluind o imagine de ansamblu greu de egalat în alte discipline sau filosofii. Scopul principal în Aikido nu este autoapărarea, ci autocunoașterea și căutarea de sine.
Morihei Ueshiba este cunoscut pretutindeni în lume ca fondatorul Aikido-ului. Imaginea venerabilului maestru înalt de numai 154 cm este familiară multora. El este cunoscut de practicanţii de Aikido ca O-Sensei (Marele Profesor).
S-a născut pe 14 decembrie 1883 în Tanabe - Japonia, într-un sat de pescari şi fermieri din districtul Kii, actuala prefectură Wakayama, în inima unei regiuni în care îşi au originile cele mai vechi rădăcini ale misticismului japonez.
Morihei Ueshiba a fost întreaga viață un căutător spiritual. Astfel, în urma multor ani de practicare a artelor marțiale tradiționale, realizează faptul că adevăratul scop al Budo-ului nu este războiul (sau lupta împotriva adversarului), ci „dragostea care ne înconjoară şi armonia care îngrijeşte toate fiinţele”. Această reinterpretare a scopului artelor marțiale reprezintă esența transformării sale spirituale.
“Arta Păcii se bazează pe patru mari virtuţi: Curaj, Înţelepciune, Iubire şi Prietenie, simbolizate prin Foc, Apă, Cer și Pământ. Esenţa Artei Păcii constă în curăţirea de răutate, în armonizarea cu tot ceea ce ne înconjoară, îndepărtând din Cale orice obstacol. Spiritul este adevăratul tău scut. Curajul te poartă către sacrificiul de sine, iar sacrificiul de sine creează încredere în puterea iubirii. Un adevărat luptător este întotdeauna înarmat cu trei lucruri: strălucitoarea sabie a împăcării, oglinda curajului şi preţiosul giuvaer al înţelepciunii.” – O Sensei Morihei Ueshiba
Rămânând devotat studiului şi (auto)cunoaşterii, Morihei ajunge în timp să îşi dezvolte o tehnică personală, bazată pe Kototama, în care barierele dintre spirit şi corp erau complet înlăturate. Metoda reprezintă o combinaţie între tehnicile tradiţionale din Yagyu-ryu şi Daito-ryu Aiki-jutsu împreună cu o metodă de pronunţare a anumitor sunete, cuvinte sau versuri cu conotaţie spirituală, folosind principiile respiraţiei abdominale. La început această sinteză a fost numită Aiki Budo şi a fost prezentată elevilor drept Ueshiba-ryu aiki-bujutsu. Ulterior, după dezvoltarea unei viziuni complete (atât pe plan spiritual, cât și tehnic), Arta Păcii a fost denumită în mod oficial AIKIDO - nume pe care îl folosim și în prezent.
În data de 26 aprilie 1969 Ueshiba s-a stins din viaţă cu sufletul împăcat şi liniştit, "reîntorcându-se la Sursă". Rămăşiţele sale pământeşti au fost duse în templul familial Kozanji, din Tanabe. La 1 mai al aceluiaşi an, Împăratul Hirohito a decernat postmortem o ultimă medalie în amintirea unuia dintre cei mai mari profesori de arte marţiale ai Japoniei: O-Sensei Morihei Ueshiba.
Aikido Yoshinkan a fost fondat în anul 1955, de către Soke Gozo Shioda (Soke = Conducător de şcoală).
Gozo Shioda s-a născut pe 9 septembrie 1915, la Tokyo, şi a trăit 79 de ani până pe 17 iulie 1994. Tatăl său a fost un proeminent doctor pediatru cu o activitate academică prestigioasă.
Încă din tinereţe Gozo Shioda, a fost încurajat de tatăl său să practice diferite forme de exerciţii fizice şi arte marţiale. Astfel, a practicat Kendo, gimnastică şi apoi Judo (artă în care ajunge până la sfârșitul adolescenţei să fie gradat la nivelul de 3 Dan).
La vârsta de 17 ani, la cerinţa tatălui său, a fost în vizită la şcoala Kobukan, condusă de O Sensei Morihei Ueshiba.
O Sensei văzându-l neîncrezător în tehnicile pe care le-a observat, l-a invitat pe tânărul Gozo Shioda să-l atace. Acesta fiind sceptic pe abilităţile lui O Sensei, a lansat un atac fulgerător, folosind o lovitură directă de picior (mae geri), dar s-a regăsit imediat zburând prin aer, aterizând pe spate pe tatami, neavând idee cum a ajuns în acea situaţie.
A doua zi (24 mai 1932), tânărul Gozo Shioda, intră ca uchi-deshi (elev intern) în Kobukan, învăţând Aikido (pe atunci Aiki Budo) sub auspiciile lui O Sensei.
A părăsit Kobukanul în anul 1941, după 9 ani de studiu și practică intensivă. Pe timpul celui de al doilea război mondial a fost încorporat în cadrul armatei şi trimis în China.
După război, Gozo Shioda continuă să practice Aikido sub îndrumarea maestrului Ueshiba. În anul 1954, participă la prima sa demonstraţie publică de anvergură din Japonia. În urma acesteia, a fost premiat în faţa a mii de spectatori cu premiul pentru cea mai bună demonstraţie. În anul 1955, Gozo Shioda deschide primul său dojo cu numele Yoshinkan, în onoarea tatălui său. Yoshinkan se traduce "Şcoala cultivării spiritului", denumire pe care a dat-o și stilului său de Aikido.
Pe parcursul timpului, Gozo a primit mulți oaspeți de seamă în dojo-ul său. Poate printre cei mai surprinzători i-am putea aminti pe Senatorul SUA Robert Kennedy și soția sa (1962), Prințesa Alexandra a Marii Britanii (1965), Prințesa Hitachinomiya a Japoniei (1965) și Mike Tyson (1987). Se spune că Shioda și-ar fi dat seama că Tyson era un luptător foarte bun doar observând felul în care acesta privea demonstrațiile de Aikido - în timp ce Don King și restul anturajului se uitau la mâinile și părțile superioare ale practicanților de aikido, Tyson era singurul care se uita insistent la jocul de picioare și la deplasări...
La vizita lui Kennedy din 1962, într-o atmosferă cordială și relaxată, la un moment dat, unul dintre bodyguarzii acestuia a vrut să testeze eficiența lui Gozo Shioda (și implicit a stilului Yoshinkan Aikido). Cu acordul lui Shioda, acesta s-a descălțat și a intrat pe tatami, la costum și cravată, stârnind zâmbete de ambele părți.
După câteva încercări nereușite de a-l împinge Gozo, bodyguardul a vrut să îl prindă bine de mâini. Încercările sale au fost însă zadarnice, fiecare atac terminându-se inevitabil cu imobilizarea lui la sol. Toți cei prezenți au aplaudat momentul, declarându-se pe deplin impresionați - inclusiv bodyguardul.
A primit gradul 9 Dan de la O-Sensei Morihei Ueshiba, în anul 1961. Ulterior, Federaţia Internaţională de Arte Marţiale - I.B.F. ("International Budo Federation") i-a decernat în anul 1985 gradul 10 Dan, împreună cu titlul de Meijin (Mare Maestru), pentru contribuţia sa în promovarea artelor marţiale japoneze în general, şi a Aikido-ului în special.
În 1990 a creat Federația Internațională de Aikido Yoshinkan (IYAF) și programul Senshusei de pregătire a instructorilor pe plan mondial. În 2008, fiul său Yasuhisa Shioda (noul Kancho Yoshinkan Aikido), transformă IYAF în AYF (Fundația Aikido Yoshinkai). În 2012 acesta renunță la șefia Honbu Dojo, care este preluată de Susumu Chino, ca Dojocho.
Stilul pe care l-a creat, Yoshinkan Aikido, are reputaţia unui stil puternic, ce pune mai mult accent pe folosirea eficientă a tehnicilor, inclusiv ca modalitate de autoapărare. Din punct de vedere al principiilor şi a filozofiei, stilul Yoshinkan nu se deosebeşte de Aikido original, fondat de O-Sensei Morihei Ueshiba.
Însă, didactic vorbind, Gozo Shioda a implementat, în cadrul Aikido-ului, un nou model pedagogic şi o rigoare desăvârşită a modului de predare a acestei arte marţiale, lucruri deosebit de benefice în special pentru începători sau neiniţiaţi. Acest lucru lipsea cu desăvârşire în şcolile de Aikido, fiind un gol umplut cu măiestrie de şcoala Yoshinkan a lui Soke Gozo Shioda.
În urma sa, Gozo Shioda a lăsat o organizaţie într-o continuă dezvoltare, cu filiale în America, Europa, Australia, Noua Zelandă şi Sud Estul Asiei, el rămânând convins până la sfârşitul vieţii sale, că prin limbajul Aikido-ului, diferenţele dintre oameni şi dintre culturi dispar, făcând loc unei coexistenţe paşnice şi armonioase.
Program săptămânal:
Marți și Joi între 20:30-22:00
Sâmbătă între 12:00-13:30
Abonament: 350 lei/lună
(abonamentul se calculează mereu de la data de 1 a lunii)
Procedura de înscriere:
- Click pe butonul „Către formularul online” și completează-l (selectând cursul Aikido și anexând documentele necesare – poză după un act de identitate și o poză tip portret).
- Verifică pe email confirmarea înscrierii (uzual în termen de 24 ore). Dacă nu găsești confirmarea în Inbox, verifică să nu fi ajuns din greșeală în Spam.
- Solicită doctorului de familie (sau la orice alt doctor la care ai acces) o adeverință medicală pentru înscrierea la cursul de arte marțiale, cu mențiunea „apt pentru sport”. Adeverința medicală va trebui să o depui în original la recepția dojo-ului, când vii la sală pentru prima ședință.
- Achită cotizația lunară (350 lei) și taxa de înscriere (100 lei) în contul clubului sportiv Academia Aiki Seishin Ryu. Toate detaliile necesare, inclusiv contul clubului, le vei găsi în email-ul de confirmare a înscrierii. Plata trebuie făcută în avans, înainte de începerea cursului.
- După efectuarea plății, vei primi pe email suportul de curs în format PDF (un manual detaliat cu toate lecțiile, tehniciile și principiile pe care le vei învăța în programul de inițiere „ASR Start”).
- Pregătește-ți COSTUMAȚIA: La antrenamentele din cadrul programului de inițiere poți participa într-un constum tradițional de arte marțiale – Gi (denumit în mod popular și „kimono”) cu centură albă, sau (temporar) într-o ținută de sport lejeră, cu pantaloni lungi și tricou (de orice culoare). Mențiune: Nu acceptăm costumații de sport cu pantaloni scurți (shorts).
PATCH-uri: Cine dorește achiziționarea de embleme (patch-uri) ASR pentru a le aplica pe Gi, poate contacta unul dintre instructorii noștri sau poate solicita un set chiar la recepția dojo-ului.