Ziua Mondială Braille desemnată official de organizația Națiunilor Unite (UN) este sărbătorită din 2019 cu scopul de a conștientiza importanța sistemului Braille ca mijloc de comunicare în realizarea deplină a drepturilor omului pentru persoanele nevăzătoare sau partial nevăzătoare.
Ce este Braille?
Braille este o reprezentare tactilă a simbolurilor alfabetice și numerice, folosind șase puncte pentru a reprezenta fiecare literă și număr, și chiar simboluri muzicale, matematice și științifice. Braille (numit după inventatorul său din Franța secolului al XIX-lea, Louis Braille) este folosit de oamenii orbi și cu vedere parțială pentru a citi aceleași cărți și publicații periodice ca și cele tipărite cu un font vizual.
Braille este esențial în contextul educației, libertății de exprimare și opiniei, precum și incluziunii sociale, așa cum reflectă și articolul 2 din „Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități” (adoptată în decembrie 2006 și intrată în vigoare în mai 2008).
De ce este necesar Braille?
Afecțiunile ochilor sunt surprinzător de frecvente. Organizația Mondială a Sănătății estimează că, la nivel global, 36 milioane de persoane sunt fără vedere și 216 milioane de persoane au deficiențe vizuale moderate până la severe.
La nivel mondial, persoanele cu deficiențe de vedere sunt în mai mare măsură susceptibile la sărăcie sau la inechități social-economice decât cele fără. Nerespectarea nevoilor sau drepturilor lor are consecințe de anvergură: pierderea vederii reprezintă adesea o viață de inegalitate, sănătate precară și bariere în calea educației și ocupării unui loc de muncă.
„Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități”, adoptată în 2006, a avansat drepturile și bunăstarea persoanelor cu dizabilități. Convenția consideră că Braille este esențial pentru educație, libertatea de exprimare și opinie, accesul la informații și incluziunea socială. „Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă”, adoptată în 2015, promite în continuare că nimeni nu va fi lăsat în urmă pentru a se asigura că toate ființele umane se pot bucura de vieți prospere și împlinite.
În noiembrie 2018 (conform rezoluției A/RES/73/161), Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis să proclame 4 ianuarie drept Ziua Mondială a Braille, recunoscând că realizarea deplină a drepturilor omului și a libertăților fundamentale se bazează pe o promovare scrisă incluzivă.
Poza: © UNICEF/UNI78250/Khemka (sursa: www.un.org/sites/un2.un.org/files/stories-uni78250.jpg)