押忍の精神 (Osu no Seishin)
Osu este cuvântul pe care o să-l auzi cel mai des într-un dojo. Când intri sau ieși din dojo, când saluți, când mulțumești, când vrei să-ți arăți respectul față de partener sau față de sensei, când spui „da” sau confirmi că ai înțeles, înainte de a iniția o mișcare, un element dintr-un kata sau alt tipar specific antrenamentului – spui „OSU!” (citit „Oss”). În funcție de situație, Osu poate avea deci înțelesuri diferite, dar ce înseamnă el de fapt la origine?
Osu reprezintă o prescurtare a două cuvinte:
押し – Oshi – care înseamnă „a împinge”, „a fi împins”
忍ぶ – Shinobu – care înseamnă „a îndura” sau „a rezista”
Adică: „a îndura atunci când ești împins peste limite” sau „a rezista/a persevera în ciuda greutăților întâmpinate”. Altfel spus, înseamnă răbdare, determinare, spirit și perseverență. De fiecare dată când spunem Osu trebuie să ne amintim de aceste lucruri, să rostim acest termen din tot sufletul, cu atitudinea corectă (voce fermă și determinare)!
Antrenamentul în Dojo poate fi solicitant. Mai ales la adulți, te impinge până ce crezi că ți-ai atins limita. Mai întâi corpul tău dă semne că ar vrea să cedeze, să se oprească. Mușchii transmit mesaje disperate către creier cum că sunt mult prea obosiți sau chiar extenuați, dar mintea tot împinge și le comandă să continue. Ceva mai târziu, în etapa a doua, începe să cedeze și mintea, spunând că nu mai poate continua (confirmând practic mesajul anterior al corpului), dar totuși spiritul te poate ține încă activ. Acel „foc interior”, acea determinare care îți dă puterea să continui dincolo de limita impusă de corp și minte. Te face să înduri orice durere, greutate sau extenuare. În acest fel poți persevera. Și numai așa poți supraviețui, în caz de nevoie. Acesta este adevăratul OSU.
Artele marțiale nu se pot învăța peste noapte. Durează ani pentru a-ți însuși cu adevărat toate elementele fundamentale. Trebuie să îți EDUCI atât corpul cât și mintea. Tehnica de bază trebuie repetată de mii de ori – conceptul sau principiul fundamental denumit Renma (錬磨) – „a șlefui încontinuu” – până ce acestea devin reflex și instinct, fără a mai necesita un gând conștient. Mushin (無心) – „fără minte” – în sensul că nu mai este necesar să gândim totul în mod rational, ci doar să simțim, să trăim, iar mișcările se declanșează instantaneu, din reflex și instinct. Uneori este prea ușor să ajungi să te plictisești sau să devii frustrat repetând mereu aceleași elemente, mai ales când progresul pare prea lent sau când îți pierzi răbdarea.
Astfel, devotamentul și perseverența necesare pentru a escalada versanții duri ai artelor marțiale sunt conținute în Osu. Practicantul de arte marțiale ajunge să înțeleagă faptul că dincolo de mișcările fizice (deplasări, lovituri, devieri, blocaje și alte tehnici) există un SPIRIT al artei, care transcende dincolo de pereții dojo-ului. Acest spirit îl schimbă profund pe cel care are puterea interioară de a și-l însuși ca atitudine și mod de viață. Osu ne învață că totul este posibil în viață, că poți reuși dacă vrei cu adevărat, dacă muncești și nu te dai niciodată bătut!
Prin spiritul Osu, artele marțiale ne ajută să ne ridicăm de fiecare dată când valurile vieții ne pun la pământ, ne învață că nu este important de câte ori cazi, ci de câte ori te ridici pentru a-ți continua drumul. Această forță interioară a caracterului te modelează și te maturizează. Dezvoltarea interioară prin artele marțiale și prin antrenament continuu dezvoltă în tine Osu no Seishin – 押忍の精神 (Spiritul „Osu”).